Hoppa till innehåll

Fem tips på hur du kan minska ditt avfall

  • av

Svenskarna behöver bli mycket bättre på att minska sitt avfall. Detta är inte bara en trendig miljöpunkt. Det ingår i Sveriges avfallsplan som är framtagen av Naturvårdsverket, på begäran av regeringen och dessförinnan, EU. Målet är att Sverige ska halvera sitt avfall fram till 2030, samt skapa en bättre och mer resurseffektiv avfallshantering.

Det kan till en början verka svårt att minska sitt avfall, men det går faktiskt att göra mycket med väldigt enkla steg och tankebanor.

 

Laga trasigt (om det går)

Har det gått hål i jeansen eller är skosulan slut? Släng inte! Om detta är de enda felen på plagget eller skon kan du lämna in dem för lagning. Om du själv inte minns syslöjdslektionerna kan du lämna in jeansen hos en skräddare. Hen kan hjälpa dig att laga trasiga kläder, vilket bidrar till ett minskat textilavfall. Det går även att göra ändringar och se till att jackor och kavajer återigen sitter som en smäck. Den trasiga sulan löser en skomakare på ett par dagar.

 

Köp second hand

Om du behöver köpa kläder kan du börja med att leta efter second hand. Det går att hitta både basplagg såväl som häftigare och udda plagg som kan piffa upp din garderob. Detta är ett både billigare och miljövänligare sätt att handla. Butiker som säljer second hand eller vintage finns både online och fysiskt. Var däremot försiktig när du köper online och välj alltid miljövänlig frakt.

 

Byt med varandra

Den som suktar efter nya saker, vare sig det är möbler, kläder eller småprylar, kan skaffa sig nytt utan att köpa nytt. Gå ihop ett gäng och har en pryl-bytar-kväll. Bestäm er för att ta med er ett visst antal saker eller kläder och byt med varandra. Om du vill ha en ny fåtölj i vardagsrummet kanske en bekant har en fåtölj som hen vill bli av med. Att byta med varandra är ett bra sätt att ge gamla saker nytt liv, samtidigt som du förnyar ditt hem eller din garderob.

 

Minska matsvinnet

Matsvinnet utgör en stor del av hushållens avfall och det slängs och hälls ut över 45 kg mat och dryck per person varje år. För att minska matsvinnet bör du planera dina inköp och göra matlistor. Lukta och smaka istället för att gå efter bäst-före-datum och bli en mästare på livsmedelsförvaring och att laga mat på rester. 

 

Sprid kunskapen vidare

Ett av de viktigaste tipsen för hur vi ska minska vårt avfall är att sprida kunskapen. Alla måste lära sig att sopsortera, både vuxna och barn. Barn har den unika förmågan att lära sig genom lek. Det innebär att du lär dig sortera sopor samtidigt som du har roligt. För att göra sopkunskap roligt har Hässleholms Miljö skapat sopsamlarmonster. De berättar för barnen vart olika material ska sorteras, vad som händer om de hamnar i naturen och varför det är viktigt att återvinna avfall.

Det finns massvis med tips på hur du kan minska ditt avfall. Att dela med sig av sina tips och ta del av andras gör att ordet sprids. Det främjar yrkesmän som skomakare, skräddare och tekniker och det har en positiv inverkan på miljön.