Hoppa till innehåll

Rostiga spikar – Varför du ska köpa och byta ut dina gamla spikar

  • av
Byt ut Rostiga spikar

Rostiga spikar – Varför du ska köpa och byta ut dina gamla spikar

Har du en massa rostiga spikar som ligger och skräpar hemma är det en bra idé att byta ut dessa, inte främst med tanke på miljön. I denna artikel kan du läsa om flera fördelar inklusive:

  • Varför det är bättre för människor som vistas i naturen
  • Varför det är bättre för djur som vistas i naturen
  • Vart du kan du köpa nya spikar
  • Varför det är en fördel att rusta upp gamla fritidshus
  • En fördel för naturen, jorden och en hållbar framtid

Fördel för människor som vistas i naturen

Om det finns fullt med rostig spik i naturen är det en stor hälsofara för människor, inte minst med tanke på skaderisken. Alla som någonsin har trampat på en rostig spik är säkert beredda att hålla med. Trampar du på en rostig spik är det viktigt att du kontaktar sjukvården så snart som möjligt, då det finns risk att drabbas av stelkramp. Det är en bakteriell sjukdom som kan ge väldigt allvarliga symptom och till och med vara livshotande om du inte får vård i tid.

En vanlig missuppfattning är att det är den rostiga spiken som orsakar stelkramp, men så är det inte. Stelkramp beror inte på rost utan på de bakterier som frodas. Det måste dock inte finnas någon synlig smuts för att du ska få stelkramp.

Fördel för alla djur i naturen

Det är inte bara människor som kan bli lidande i naturen utan även djurlivet. Om djur kliver eller äter rostiga spikar kan de bli skadade eller sjuka. En rostig spik ger ofta infektioner, vilket kan leda till andra svårare sjukdomar som kan störa djurlivet och ekosystemet i naturen.

Här kan du köpa nya spikar

Vill du dra ditt strå till stacken för miljön och djurlivet bör du investera i nya spikar. Det finns många byggfirmor där du kan köpa storpack med nya och tåliga spikar i olika storlekar. Vissa byggfimor har egna förmånskort som Bauhauskortet (objektiv bedömning) där du samlar poäng vid varje köp. Med detta kort kan du bland annat ta dina köp på avbetalning och samla poäng för att få rabatt på kommande köp. Köper du mycket spik kan du även gå med i Bauhaus kundklubb där du får 90 dagars öppet köp och speciella erbjudanden. Du får även 60 dagars lågprisgaranti, vilket betyder att du får köpa en vara till ett lägre pris om du hittar den billigare hos en konkurrent.

Rusta upp gamla fritidshus i god tid

Att låta gamla rostiga spikar sitta kvar i ett fritidshus är inte bara dåligt för miljön utan även för människor som vistas i huset. Då ökar risken för att få en rostig spik i foten, men också att hela huset förfaller. Ju längre du vänta med en renovering desto mer kommer du få åtgärda när det väl är dags. Om fritidshuset är allt för förfallet finns det risk att du måste riva allt och bygga nytt. Därför är det bra att se över gamla fritidshus och hålla extra utkik efter rostiga spikar överallt i byggnaden.

Nya spikar skyddar natur och jord

Behöver du fortfarande övertygas till att investera i nya spikar kan vi nämna att det är betydligt bättre för jorden. Det beror bland annat på att bakteriesporer kan leva kvar i jorden under en längre tid. Det bästa är om bakterier inte får chansen att frodas överhuvudtaget. I en värld där vi fokuserar allt mer på klimat och en hållbar framtid är nya spikar ett skydd för naturen. Alla måste dock hjälpas åt och se till att hålla natur och andra miljöer så rena som möjligt.

FAQ:


Är rostiga spikar farliga för människor?

Ja, rostiga spikar kan vara farliga för människor. Spiken är vass och om spiken har rost kan detta komma i kontakt med människors blod. 

Är rostiga spikar farliga för djur?

Ja, rostiga spikar kan vara farliga för människor. Spiken är vass och om spiken har rost kan detta komma i kontakt med djurens blod. Djur har dessutom inte samma konsekvenstänk och rör sig mer ute i naturen.