Så kan du tjäna pengar på sopor

  • av

Visste du att en del sopor kan faktiskt vara värda en del pengar? Material som kan återvinnas av företag har faktiskt ett värde och en del av ditt avfall kan du till och med sälja och tjäna pengar på. Främst rör det sig om t.ex. koppar och elektronik.

Tjäna enkla pengar på sopor

Mycket av det vi slänger räknas som brännbart avfall, men mycket av det som är brännbart kan faktiskt återvinnas och en del av sakerna kan du till och med få en slant för. En del av det som räknas som brännbart avfall är direkt olämpligt att slänga och bör absolut återvinnas, visste du att exempelvis elektronik och farligt avfall också räknas som brännbart?

Panta flaskor

Ett enkelt sätt att tjäna pengar på sopor är att ta hand om pant från PET-flaskor. Har du själv köpt flaskorna har du förvisso redan betalat för panten, och när du pantar får du egentligen bara tillbaka det du redan har betalat för. Kanske kan du fa ta hand om någon annans pant och på så vis kunna tjäna en liten slant.

Sälj av begagnad elektronik

Ett annat relativt enkelt sätt är att sälja begagnad elektronik istället för att på egen hand återvinna den. Om du själv vill återvinna gammal eller trasig elektronik ska du lämna det till just elektronikavfall, men det finns faktiskt både firmor och privatpersoner som gärna köper gammal elektronik för att återvinna produkten eller visst material från produkten.

Om du säljer din gamla mobil kanske du slipper ta ett banklån för att köpa en ny? Åtminstone kanske du i alla fall kan ta ett mindre lån. Är du ändå i behov lån kan du ansöka om ett banklån från Enklare.se

Återvinn dina kläder

Något som det tidigare inte har pratats så mycket om är att återvinna textilier, men som nu börjar komma upp på tapeten mer och mer. Textilavfall är nämligen ett problem som har blivit allt större värden över. En del affärer har därför börjat med att erbjuda kunder en värdecheck på en mindre summa om du återvinner dina gamla kläder hos dem.

Återvinn dina gamla kläder istället för att slänga dem och få en check på 25 kronor som du kan använda på nya kläder. Vinst både för dig och för miljön.

Material som har ett värde

En del material som kan anses som sopor kan faktiskt ha ett riktigt bra pengavärde, men problemet är att det kan vara svårt att sälja det som privatperson. Ett exempel på sådant är koppar, som kan vara värt upp till cirka 50 kronor per kilo. Även andra metaller kan ha ett värde och det aktuella värdet för olika metaller är enkelt att kolla upp online.

Däremot kan det vara svårt att kunna sälja av metallskrot som privatperson, men omöjligt är det inte. Det finns en del skrothandlare som också köper från privatpersoner.

Fundera alltid på om det finns något värde i ett material eller en produkt innan du slänger den. Mycket går faktiskt att återvinna och återanvända. Även om du inte kan tjäna pengar på allting, är det värt att återvinna det för miljöns skull.