Kranvatten

 

Kranvattenkartan

Staden är full av vatten, det finns åtta stycken dricksvattenfontäner runtom i stan. Få koll på var dom står så du kan släcka törsten om den hastigt slår till. Vid vissa av fontänerna kan du också fylla på din egen vattenflaska. Klicka på bilden för att få upp en större karta. 

Släck törsten med kranvatten

Rent dricksvatten, hemlevererat och bara att tappa från kranen – till en kostnad av bara 2 öre per liter. I Sverige har vi naturlig tillgång till vatten av god kvalitet och en vattenförsörjning som ser till att det är rent och säkert när vi vrider på kranen. Så självklart att vi nästan tar det för givet.

För oss är det oftast onödigt att köpa vatten på flaska för hemmabruk. Förutom att man slipper bära hem det är flaskvatten upp till 1000 gånger dyrare per liter och dessutom sämre för miljön. Flaskvatten belastar naturen när vattnet och flaskorna produceras, när det transporteras och när plastflaskorna återvinns eller blir avfall.

Fakta om flaskvatten

I Sverige dricker vi ungefär 250 miljoner liter buteljerat vatten varje år. Det ger upphov till motsvarande mängd koldioxid som:

• ca 8 500 oljeeldade villor.
• ca 5 500 svenskar.
• ca 12 500 bilar släpper ut eller,
• 4 500 varv runt jorden med bil.

En flaska buteljerat vatten ger mer än 1000 gånger så mycket CO2-utsläpp som samma mängd kranvatten. Bidraget till klimatpåverkan kan alltså väsentligt minskas genom att välja kranvatten i första hand.

Källa: Livscykelanalys flaskvatten, Konsumentföreningen Stockholm/SIK. Du kan ladda ner rapporten här.

Här hittar du mer
information om vatten

 
 

 

 
 

Om dricksvatten i Göteborg

 
 


TV4 korar Sveriges godaste vatten

 
 


 

 

.

Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad
Kundservice tel.031-368 27 00.
Mån-tis, tors-fre 7-16, ons 9-16.
E-post: kretsloppochvatten@kretsloppochvatten.goteborg.se

Webbplatsen och filmen "En värld utan sopor"
är framtagen av Kretslopp och vatten, Göteborgs stad.
Göteborg